ESG er blevet en del af hverdagen i langt de fleste virksomheder. Mange vil fremover opleve efterspørgsel på data om deres ESG-aktiviteter. EU har nemlig opsat et direktiv, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), med en række tilhørende standarder (ESRS), der gør virksomheder ansvarlige for at lave indsamling af data og rapportering på deres arbejde med bæredygtighed, opdelt på miljø-, sociale- og ledelsesmæssige forhold (ESG).
De største virksomheder samt børsnoterede SMV’er vil løbende blive omfattet af kravene over de næste par år, de første fra 2024. For dem skal bæredygtighedsrapportering fremover indgå i årsrapporten. SMV’er der ikke er børsnoterede, og derfor ikke omfattet af direktivet, vil kunne arbejde med standarderne på frivillig basis – men gør klogt i alligevel at være på forkant, for at være konkurrencedygtige og leve op til skærpede krav og forventninger fra kunder og andre interessenter, der er omfattet.
For at være helt sikre på om I er omfattet af direktivet, skal I have fat i en revisor. Dog vil stort set alle virksomheder møde krav til deres ESG-rapportering, enten direkte eller indirekte, så det er altså en nødvendighed at komme godt fra start med ESG. Det kan ESG Navigator hjælpe jer med. Værktøjer er bygget op omkring rammeværket i EU-direktivet og tager højde for alle standarderne.
Behovet for, og kravet til, ESG-rapportering vil brede sig som ringe i vandet, når de store virksomheder i stigende grad vil efterspørge dokumentation af og data på ESG-tiltag hos deres underleverandører, samarbejdspartnere osv. De vil kunne stille krav til jeres arbejde med ESG, og for mange SMV’er vil det ligefrem kunne være en konkurrencefordel at være på forkant – og en ulempe ikke at begynde ESG-arbejdet allerede nu.
Fra 2024 er de første virksomheder omfattet af CSRD – og skal altså lovmæssigt rapportere på E, S og G. Det betyder, at de skal have deres første ESG-rapportering klar til årsrapporten i 2025. Her ses en tidslinje for implementeringen af arbejdet med CSRD i virksomheder:
Virksomheder omfattet:
Alle EU-børsnoterede virksomheder med +500 ansatte
Virksomheder omfattet:
Alle store EU-virksomheder, der opfylder mindst 2 af følgende kriterier:
Virksomheder omfattet:
Alle EU-børsnoterede SMV’er, der opfylder følgende kriterier:
Virksomheder omfattet:
Alle store virksomheder med hovedkontor uden for EU, der har:
European Sustainability Reporting Standards (ESRS) er opdelt i 2 overordnede standarder, og 10 tema-standarder inddelt i E, S og G. Hver af de 10 temaer er yderligere inddelt i kategorier med hver deres rapporteringskrav og tilsammen over 80 oplysningspunkter og mere end 1000 datapunkter. Udover de fastsatte temaer i E, S og G vil der på sigt også tilføjes branchespecifikke temaer indenfor hvert felt.
Virksomheder, der er omfattede af CSRD skal rapportere på de standarder, som vurderes væsentlige på baggrund af en dobbelt væsentlighedsanalyse. Virksomheder, der ikke er omfattede, kan selv vælge hvilke temaer og kategorier, de vil rapportere på. Men direktivets beskrivelse af fremgangsmåden for rapportering, indebærer at I går i dialog med interesserenter i jeres værdikæde, for at identificere særligt væsentlige emner for jer og finde frem til jeres risici og muligheder ved at vælge og/eller fravælge temaer og kategorier.
E’et dækker over temaer om miljø og klima. Herunder bl.a. klimaforandringer, CO2- og drivhusgasudledninger (GHG) med målepunkter for scope 1, 2 og 3, energi, forurening, biodiversitet, hav- og vandmiljø, ressourceforbrug og cirkularitet.
S’et dækker over sociale temaer. Herunder temaer om bl.a. arbejdsstyrke og -forhold i virksomheden og i værdikæden, påvirkning af lokalsamfund, og forbrugere og slutbrugere.
G’et dækker over ledelsesmæssige- og organisatoriske temaer.
Hvert tema (E, S og G) dækker altså over yderligere kategorier, der igen dækker over kvantitative eller kvalitative målepunkter.
Klimaforandring
Forurening
Vand og hav-ressourcer
Biodiversitet og økosystemer
Ressourceforbrug og cirkulær økonomi
Egen arbejdstyrke
Arbejdstyrke i værdikæden
Påvirkning af lokalsamfund
Forbrugere og slutbrugere
Virksomhedsforhold (ledelse, risikostyring og intern kontrol)
Hovedkontor
Nørre Søgade 35
1370 København K
Samsøvej 31
8382 Hinnerup
Tlf.: 33 34 90 00
info@viegandmaagoe.dk
Cvr.nr: 29688834